Duvar panellerin anatomisi !
Taş, beton, tuğla ve ahşap insanoğlunun barınma İhtiyacının yanısıra sağlamlık, güç, inanç, geleceğe bilgi aktarma, korunma, güven ve sabrın simgesi olarak tarih boyunca İnsan yaşamının tamamlayıcısı olan malzemelerdendir. Bilinen ve kullanılan en eski inşaat malzemeleri oldukları gibi mimarlık ve sanat aynı zamanda kullanım alanlarıdır.
Büyük buluşlar doğrultusunda, ilerlemekte olan teknoloji, bilim, sosyolojik ve psikolojik etkenler insanlara daha konforlu yaşam alanları görsel zenginlikle birlikte pratik, kaliteli ve yaşam standlarına uygun yapılar ihtiyacı oluşturmuştur. Görsellik, konfor alanlarının ideal seviyelere gelmesiyle, insanlar İçin önemli olmuştur. Yapı ve binalarda iç, dış ve tavan dekorasyonları bölgesel değer anlamında cazibe oluşturur. Bu dekorasyonlar Özel mimari yapılar haline gelir.
Bu özel mimariyi elde etmek binalarda iç, dış ve tavan dekorasyonları oluşturabilmek, görsel kazanımlar sunmak adına, yapılan bütün işlemler Dekoratif Giydirme, Kullanılan ürünler İse Dekoratif duvar kaplama panelleri olarak adlandırılır.
2000 yılından sonra Türkiye'de ilgi görmeye başlayan duvar panelleri, yaşam alanlarında, çalışma alanlarında, sosyal alanlarda, kısaca bütün yapılarda doğal görünümü zengin renk ve modelleriyle, geçmiş ile güncel dokuyu harmanlayarak geleceğin özgün mimarisini oluşturmaktadır.
Duvar kaplama panellerinin ilham kaynağı doğadır, tabiatın tüm renk ve modellerinden esinlenerek gelecek için tasarlanmıştır.
Materyal : %20 fiberglas, %70 organik suda çözülmeyen doğal çözücüler ve taş tozu elementlerinin renklendirme teknikleriyle üretilir.
Ölçüleri: Modellerine göre değişmekte olup, bir panel ortalama 4m2 dir. yükseklik 130cm, uzunluk ise 300cm dir. Ortalama ağırlık 22-32 kg olup, derinlik çapı 10mm ile 45 mm arasındadır.
Kullanım alanları: İç mekan alanları, dış cepheler ve tavan kaplama dekorasyonlarıdır.
Montaj: Kesim işlemi dışarıda yapıldığı için toz ve inşaat kirliliği söz konusu değildir, ortalama olarak 45 - 50m2 bir duvarın kaplanması bir günlük işlemdir.
Garanti : Kullanıcı hataları dışında (darbe görmesi),10 yıl garantilidir.
Doğal taşa göre Europanel duvar panellerinin kullanım avantajları
Doğal taş esnemeye veya genleşmeye karşı dayanıklı değildir, kolay kırılabilir. Duvar Kaplama Panelleri esnemeye - genleşmeye karşı dayanıklı olup kolay kırılmaz ve deforme olmaz.
Doğal taşın uygulaması bazen zemin adaptasyonu gerektirebilir. Doğal taş çok ağırdır ve uygulama alanına ciddi bir yük bindirir, özellikle deprem bölgelerinde veya eski yapılarda ekstra bina dayanıklılığı sağlanmadıkça tehlikeli olabilir. Duvar panelleri modele göre değişiklik gösterdiği gibi ortalama bir m2 de panel ağırlığı 5-11 kg.dır. Duvara statik yük bindirmez.
Doğal taşların yapıları renk değiştirmeye ve nemin etkisinde kalarak bozulmaya müsaittir. Duvar kaplama panelleri iklim şartlarından etkilenmez, renk değişimi ve deformasyon olmaz.
Doğal taşın uygulaması yapıldıktan sonra tekrar sökülüp başka yere monte edilmesi mümkün değildir, duvar panelleri uygulama yapılan yerden zarar görmeden sökülüp başka bir duvara monte edilebilir.
Doğal taşlar renk, ton ve görsel etkide sınırlıdır, çeşitlilik ve model zenginliği yetersizdir. Taş, tuğla, beton, karo ve ahşap duvar panellerinde yüzlerce renk ve model alternatifinin yanı sıra büyük projelerde özel tasarım ürün geliştirebilme imkanı vardır
Doğal taşların su emilimi oldukça fazladır ve bünyesinde nem barındırır, duvar kaplama panelinde ise üretimde kullanılan malzemelerden dolayı su emilimi yoktur ve bünyesinde nem tutmaz.
Doğal taşlarının satın alma, kurulum maliyeti, montaj işlemi inşaat pisliği ve uzun sürmesi temel zorluklardan sayılabilir, dekoratif kaplama panellerinde kurulum maliyeti makul olup, montaj işlemi panel adetine göre değişmekle birlikte doğal taş uygulaması ile mukayese edilmeyecek kadar kısadır ve işlem sırasında döküntü inşaat kirliliği olmaz.
Doğal taşlar iklim koşullarına göre böcek, yosun ve rutubeti bünyesinde barındırarak sağlık için sorun oluşturabilir,taş, tuğla, beton, karo ve ahşap görünümlü duvar kaplamalarında böcek, yosun vs sağlığa zararlı unsurlar barınamaz.
Doğal taşların çıkarılması için kurulan taş ocakları doğal dokuya ve doğal manzaraya ciddi zarar verdiği gibi, havaya bıraktığı toz çevre farkındalığı ve insan sağlığı için sorundur.