Duvar Paneli Montajı Hakkında Her Şey

Dekorasyon uygulamaları içinde duvar panelleri en çok ilgi gören yapı malzemelerinden biri. İster ev için olsun ister ev dışı alanlarda farklı beğenilere uygun birçok duvar paneli çeşidi bulabilirsiniz. Ne tür bir duvar kaplama paneli söz konusu olursa olsun montaj sürecinde bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Eğer bu işlerden hiç anlamam diyorsanız montaj için profesyonel hizmet alabilirsiniz. Fakat kendi işinizi kendiniz yapmayı tercih ediyorsanız duvar paneli montajı hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Duvar Paneli Montajı Nedir?

Kısaca ifade etmek gerekirse duvar panellerini yerleştirme işlemine duvar paneli montajı denir. Bu paneller ahşap, PVC veya fiberglas malzemeden yapılmış olabilir. Montaj işlemi için başlıca iki yöntem mevcut. Bunlardan biri yapıştırma yöntemidir ve bu iş için özel bir yapıştırıcı kullanılır. Nitekim yapışkanlı duvar paneli montajı özel yapıştırıcılar sayesinde kolayca yapılır. Diğer yöntem ise vidalama yöntemidir. Ve bu yöntem birçok kullanıcıya zor gelir.

Her işte olduğu gibi duvar paneli montajı hakkında da bazı temel kurallar ve püf noktalarından bahsetmek mümkün. Beğenilerinize en uygun dekoratif duvar paneli montajı böylelikle daha hızlı ve kolay hale gelir. Beğenerek satın aldığınız ürünleri uzun yıllar zahmetsizce kullanabilirsiniz. Montaj sırasında yapacağınız hatalar ise ürünü keyifli bir şekilde kullanmanıza engel olur. Bu yüzden duvar paneli montajı hakkında temel adımları ve süreçleri dikkatle incelemelisiniz.

Duvar Paneli Montajı İçin Gerekli Malzeme ve Araçlar Nelerdir?

Hangi çeşit duvar paneli söz konusu olursa olsun hazır duvar paneli çeşitlerinin montajı için bazı malzemelere ve araçlara ihtiyaç vardır. Bu malzeme ve araçları ne kadar iyi tanırsanız montaj işleminiz o kadar başarılı olur. Montaj için gerekli malzeme ve araçlar kısaca şu şekildedir:

Duvar Panelleri: Montaj işlemine başlamadan önce duvar paneli siparişi oluşturmalısınız. Piyasada hemen her zevke uygun duvar paneli çeşidi bulmak mümkün. Taş, ahşap, beton, karo görünümlü ahşap duvar panelleri bunlardan sadece birkaçı.

Duvar Paneli Yapıştırıcısı: Yapıştırmalı duvar paneli satın aldıysanız montaj işlemi için duvar paneli yapıştırıcısına ihtiyacınız olacak demektir. Duvar paneli montajı hakkında bu ürünler en çok aranan ürünler arasında yer almakta.

Metre ve Ölçü Aletleri: Vidalı duvar paneli çeşitlerini monte etmek için öncelikle duvarı ve ardından paneli ölçüp doğru genişlik ve yüksekliği belirlemelisiniz. Bu iş için şerit metre ve diğer ölçü aletlerini kullanabilirsiniz.

Kesme, Delme ve Yerleştirme Araçları: Montaj işlemi sırasında kesme, delme ve yerleştirme araçları birçok bakımdan pratik çözümler sağlar. Kaliteli bir testere, matkap, çekiç ve benzeri araçlar bu bağlamda önemli kolaylıklar sağlar.

Mastik ve Rötuş Boyası: Duvar panellerinin montaj sırasında kusursuz bir görüntü kazanması için en önemli malzemelerden biri mastik, diğeri rötuş boyasıdır. İyi bir montaj kiti kullanırsanız bu işler için gerekli tüm malzemelere tek bir sette ulaşabilirsiniz. Bu setlerde mastik, mastik inceltici aseton, mastik sertleştirici katalizatör ve panel rötuş boyası bir arada bulunur.

Temizlik Bezi ve Sünger: Duvar paneli montajı hakkında en gerekli malzemelerden bir diğeri de temizlik malzemeleridir. Kaliteli bir temizlik bezi ve sünger kullanırsanız mastik çekme ve boyama gibi işlerde daha şık sonuçlar elde edersiniz.

Duvar Paneli Montajına Hazırlık

Satın aldığınız duvar panelini doğru şekilde monte etmek için hazırlık aşamasında montaj malzemelerini temin etmeli ve kullanıma hazırlamalısınız. Piyasada kolayca bulabileceğiniz dekoratif duvar paneli montaj kiti çeşitleri bu bağlamda hız ve zaman kazandırır. Malzemeleri tek tek hazırlamaktansa montaj kitiyle kolayca kullanmaya başlayabilirsiniz.

Duvar paneli montajı hakkında en merak edilen konulardan biri delme ve kesme sürecidir. Eğer iyi bir spiral taşı makinesi ile vidalama makinesi kullanırsanız duvar panelleri montajı hakkında herhangi bir sorun yaşamazsınız. Tabii bunların yanı sıra fırça ve spatula gibi malzemelerde de kalite düzeyini yüksek tutmalısınız. Montaj sürecinin basamakları içinde son adımı boyama aşaması oluşturur. Bu bağlamda boya için gerekli karıştırma kapları ile maske ve eldiveni de unutmamalısınız.

Duvar Panelleri İçin Montaj Adımları

Duvar paneli montajı için gerekli malzemeleri temin edip kullanıma hazırladıktan sonra montaj işleminin adımlarına geçebilirsiniz. Bu adımları üç başlıkta ifade etmek mümkün. Bunlar ölçme, kesme ve vidalama şeklindedir.

1. Adım: Ölçme

Duvar paneli montajına başlarken ölçme adımında yüzeyin enini ve boyunu ölçmelisiniz. Bu ölçüm, kullanacağınız panel adedini belirlemenizi sağlar. Aynı zamanda da kesmeniz gereken panel ölçüsünü gösterir. Dekor duvar panelleri söz konusu olduğunda ölçme adımı sürecin en önemli aşamasıdır. Çünkü bu aşamada yapılan hataların telafisi çok zordur.

Duvar paneli montajı hakkında en çok merak edilen konulardan biri paneller arasındaki mesafe konusudur. Nitekim duvar ölçüsünü aldıktan sonra panel üzerinde kesim yapmanız gerekecek. Fakat işin püf noktasını bilmezseniz onca emek boşa gidebilir. Bu aşamada işin püf noktası, paneller arasında ortalama 1 cm'lik derz boşluğu bırakmaktır. Bu boşluklar sonraki aşamada montaj işleminiz için önemli bir rol üstlenecek. Ayrıca panel aralarında olduğu gibi yükseklik konusunda da aynı püf noktası geçerli. Montaj sırasında kesim yaparken bunu unutmamalısınız.

2. Adım: Kesme

Ölçme işleminin ardından duvar paneli montajı hakkında en önemli adımlardan bir diğeri olan kesme aşamasına sıra gelir. Bu aşamada paneli uygun bir kesim aracıyla doğru ölçüde kesmelisiniz. İster ahşap duvar paneli montajı olsun isterseniz 3 boyutlu duvar paneli montajı sırasında kesme işlemi sırasında hata yapmamalısınız. Bu adımda yapacağınız en küçük bir hata, tüm montaj işleminin başarısına gölge düşürür. Örneğin TV arkası ahşap duvar paneli montajı hakkında ve benzeri uygulamalarda kesim hataları görüntü kirliliğine neden olur. 

Kesim işlemi sırasında iki panel arasında ortalama 1 cm derz aralığı bırakacak şekilde ölçüm ve kesim yapmayı unutmamalısınız. Panel duvar kaplamalarda bu mesafeyi doğru ayarlamak tüm uygulamanın genel görünümünü etkiler. Paneli monte ederken duvarın bitiş ve köşe noktalarından sıfır mesafede olmasına dikkat etmelisiniz. İster boyanabilir duvar paneli montajı olsun isterseniz cephe paneli montajı sırasında köşe noktalarını doğru ayarlamaya da özellikle dikkat etmelisiniz. 

3. Adım: Vidalama 

Yapışkanlı olmayan duvar dekor panel çeşitlerinin montaj işleminin üçüncü adımını vidalama oluşturmakta. Bu aşamada metrekareye yaklaşık 10 vida kullanmak yeterlidir. Duvar panel uygulamaları için bu oran ideal sabitleme için uygun bir sayıdır. Söz konusu olan beton duvarlara panel montajı ise vida yerine gazlı çivi çakma makinesi de tercih etmek mümkün. Ayrıca çivileme yönteminin yanı sıra dübel kullanarak da vidalama gerçekleştirebilirsiniz. Böylelikle duvar paneli montajı hakkında ölçme, kesme ve vidalama işlemleri tamamlanmış olacaktır.

Duvar Paneli Montajı ve Mastik Çekme

Montaj işleminin 3 temel adımının ardından daha yüksek bir estetik kalite için panel üzerine mastik çekmeniz gerekmekte. Bugüne kadar mastik kullanmamış kişiler bu ürünlerin ne olduğunu merak edebilir. Nitekim duvar paneli montajı hakkında mastik hazırlama ve çekme de en çok merak edilen konular arasında. Bu konuyu hazırlık ve uygulama süreciyle ve püf noktalarıyla birlikte şu şekilde ele almak mümkün. 

Kısaca ifade etmek gerekirse mastik, dekoratif duvar paneli montajı hakkında en önemli malzemelerden biridir. Görevi derzler için doğal bir dolgu oluşturmaktır. Doğal taş tozundan oluşan mastik, özel sertleştiricilerle birleştiğinde kolay şekil alır ve yüzeyde doğal dokuyla uyumlu bir görüntü meydana getirir. 

Eğer iyi bir montaj kiti kullanırsanız mastik ve rötuş boyası için gerekli tüm malzemeleri kolayca temin edebilirsiniz. Bu malzemelerden biri olan mastik inceltici aseton, adından da belli olduğu üzere mastiği inceltir. Duvar paneli uygulamaları sırasında mastik kullanımını kolaylaştırır. Mastik sertleştirici katalizatör çeşitleri ise mastiği sertleştirip dayanıklılığını artırmak için uygun ürünlerdir.

Mastiğin Hazırlanışı ve Uygulanışı

Duvar panelini monte ettiğiniz yüzeye mastik çekmek için uygun bir kaba 2 spatula ölçüsünde mastik ekleyin. Ardından mastik sertleştirici katalizatörünü eklemeye başlayın. Kullanacağınız katalizatörün miktarı mastiğin ağırlığının yaklaşık yüzde 2'si dolayında olmalı. Aksi durumda mastik kıvamını tutmaz. Genel olarak ifade edecek olursak mastik dolu bir kap için tam dolu bir kapak katalizatör yeterlidir. Mastiğin iyi bir uygulama deneyimi vermesi için ise iyice karışması ve homojen bir nitelik alması gerekir. 

Mastik karışımı hazır olduktan sonra spatula yardımıyla derz aralarına ürün dokusunu takip ederek mastiği sürün. Bu aşamada hem mastiğe hem de dokuya uygun rötuş vermeyi ihmal etmeyin. Duvar paneli montajı hakkında bu işlem de önemli bir püf noktasıdır. Mastiğe ne kadar doğru bir rötuş verirseniz sonraki adımlarda ürünün estetik kalitesi o kadar artar. 

Mastiğin kıvamını yakalamak ve yüzeyde doğru bir görüntü oluşturmasını sağlamak için uygun bir mastik inceltici aseton kullanabilirsiniz. Duvar paneli montajı hakkında bu tür yan ürünler en az ana bileşenler kadar önemlidir. Ayrıca montaj yaptığınız yüzeye asetonlu fırçayla mastik çekerken hafif dokunuşlar yapmaya özellikle dikkat etmelisiniz. Aksi durumda yüzeyde şekil bozuklukları oluşur. Ki bu durum duvar paneli montajı hakkında görüntü kirliliğine neden olur. 

Mastiğin Kuruması ve Rötuş Boyası

Duvar paneli montajı hakkında önemli bilgiler bağlamında bir diğer konu mastiğin kurumasıdır. Nitekim bu süreç yaklaşık 1 saati bulur. Mastik karışımını eğer doğru kıvamda hazırladıysanız kuruma süresi bu düzeydedir. Ancak daha yumuşak kıvamlı mastiklerde kuruma süresi 1 saati aşabilir. Duvar paneli montajını yaparken mastiğin kuruma süresi dolmadan başka bir uygulamaya geçmemelisiniz. Süre bitimiyle birlikte önce mastik boyası, ardından rötuş boyası kullanarak panel kaplamanızda şık bir görüntü yaratabilirsiniz. 

İç veya dış cephe duvar paneli montajı hakkında önemli bir diğer püf noktası, mastik üzerine boya uygularken kaliteli fırça kullanmaktır. Bu sayede mastik boyası yüzeye derinlemesine nüfuz eder. Mastik boyasının kurumasıyla birlikte üzerine rötuş boyası uygulayın. Ardından duvar panelinin kuruması için 2 gün bekleyin. Bu süre boyunca iç veya dış duvar paneli montajı hakkında başka herhangi bir işlem yapmamalısınız. Kuruma işleminin gerçekleşmesi için oda sıcaklığı yeterlidir. Süreci hızlandırmak adına mekanda ısı kaynakları kullanmanıza gerek yok. 

Duvar paneli montajı hakkında önemli püf noktalarından bir diğeri de detaylı rötuş çalışması yaparken dokuyu takip etmektir. Ne var ki evde duvar paneli montajı yapmaya çalışan birçok kullanıcı bu özelliğe dikkat etmez. Bu yüzden dekoratif duvar panelleri için montaj süreçleri sağlıklı ilerlemez. Oysa duvar paneli uygulamasının kusursuz bir görünüm kazanması için dokuyu takip etmek gerekir. Hem bu sayede kullanıcı mastiğe nasıl bir şekil vermesi gerektiğini daha iyi anlar. 

Özel Patina İşlemli Duvar Panellerine Rötuş Boyası Uygulaması

Duvar paneli montajı hakkında sürecin en önemli aşamalarından biri de rötuş boyası uygulamasıdır. Ki bu uygulama özel patina işlemli duvar panelleri çeşitlerinde harika sonuçlar vermekte. Hangi dekorasyon stili söz konusu olursa olsun duvar kaplama paneli montajı sırasında rötuş boyası uygulaması organik dokuları aratmayan sonuçlar vermekte. 

Duvar panelinizi monte ederken mastik boyasının kurumasının ardından rötuş boyası uygulamasına geçebilirsiniz. Böylelikle mastik üzerinde yeni bir boya katmanı oluşacaktır. Ancak boyama işlemi sırasında mutlaka rötuş fırçası ve panel boyası kullanmalısınız. Böylelikle dekoratif duvar paneli montajı hakkında daha başarılı sonuçlar elde edersiniz. Tabii uygulamanın daha başarılı sonuçlar vermesi için özel birtakım püf noktalarına da dikkat etmenizde yarar var. 

Duvar paneli üzerine rötuş boyası uygulamanın ardından renk uyumunun gerçekleşmesi için silme işlemi yapmalısınız. Nitekim panel boyası uygulaması sırasında yüzeyinin tonunda renk yansımaları oluşabilir. Yüzeyde silme işlemi yaptığınızda bu yansımalar gider. Bu aşamada en önemli püf noktası ise boyanın kurumasını beklemeden bez yardımıyla silme yapmaktır. Aksi durumda renk yansımaları kalmaya devam eder. Ve bu durum şık bir görüntü oluşturmaz. 

Patinalı duvar paneli üzerine rötuş boyası sürdükten sonra silme işlemi sırasında yumuşak hareketlerle işlem gerçekleştirmeye dikkat etmelisiniz. Aksi durumda renk geçişleri oluşur. Patinalı panel boyasının kuruması için ise yaklaşık 24 saatlik bir süreye ihtiyaç var. Bu süre dolmadan ürünle kesinlikle temas etmemelisiniz. Aksi durumda ne yazık ki ürün üzerinde parmak izi kalır ve renk farklılaşması oluşur.

Duvar Paneli Montajı İçin Özel Kit Seçiminin Püf Noktaları

Duvar panelinizi vidalama yöntemiyle monte etmek istiyorsanız montaj kiti seçimi aslında tüm sürecin en önemli aşamalarından biridir. Bu bağlamda nelere dikkat etmeniz gerektiğini kısaca şu şekilde ifade edebiliriz. 

  • Her şeyden önce montaj kitinin panel modeline ve rengine uygun olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi durumda ne yazık ki uygulamadan istediğiniz sonuçları alamazsınız. 
  • Duvar paneli montajı hakkında uygulama yüzeyi bu bağlamda önemli bir konudur. İhtiyaç duyacağınız kit miktarı uygulama yüzeyinin büyüklüğüne göre değişir. Ürünü satın almadan önce mekan genişliğine mutlaka dikkat etmelisiniz. 
  • Piyasada farklı kalite özelliklerine sahip birçok duvar paneli montaj kiti bulmak mümkün. Bunlar arasında seçim yapmadan önce kalite standartlarını incelemelisiniz. 
  • Her kitin kendine özgü bir yapışkan gücü ve dayanıklılığı vardır. Bu konuda uzman görüşlerinden yararlanmanızda yarar var. 
  • Montaj kitlerinde yer alan maddelerin bileşiminde birçok kimyasal madde vardır. Sağlığa zararlı montaj kitlerini kesinlikle satın almamalısınız. Bu bağlamda marka ve ürün araştırması yapmalısınız. 
  • Bazı kitlerin su direnci yüksek, bazı kitlerin ise düşüktür. Bu bağlamda örneğin banyo duvar paneli montajı hakkında kit seçimi çok daha önemlidir. Nitekim su direnci düşük montaj kitleri banyo için duvar paneli montajı hakkında iyi bir seçim değildir. 
  • Ürünleri satın almadan önce kullanıcı yorum ve değerlendirmelerini de mutlaka incelemelisiniz. Kullanıcıların beğenisini kazanmamış ürünleri satın almaktan kaçınmalısınız. 

Yapışkanlı Duvar Paneli Montajı Nasıl Yapılır? 

Duvar paneli seçimi hakkında tercihiniz yapışkanlı ürünlerden yanaysa bu ürünlerin montaj yöntemini ve temel adımlarını merak ediyor olabilirsiniz. Vidalama yöntemine oranla yapıştırma yöntemi duvar paneli montajı hakkında çok daha pratik bir çözümdür. Ancak yine de montaj sürecinde bazı konulara dikkat etmek gerekir. Bu sürecin temel adımları kısaca şu şekilde: 

  • Öncelikle montaj için gerekli malzemeleri hazırlayın. Bu malzemeler yapışkanlı duvar paneli, ölçü aleti, kesim aleti, düzeltme aleti ve temizlik malzemeleri şeklindedir. 
  • Hazırlık aşamasında paneli monte edeceğiniz alanı ölçüp panel düzenine karar verin. Ardından yüzeyi temizleyin. Yapışkanlı paneli uygulayacağınız yüzeyde kir, tortu veya başka bir kalıntı olmamalı. 
  • Uygulama yapacağınız yüzeyin düz ve düzgün bir zemin olduğundan emin olun. Eğer bu özelliğe sahip değil ise böyle olmasını sağlayın. Aksi durumda ne yazık ki en kaliteli özel tasarım duvar panelleri bile şık bir görüntü oluşturmaz.
  • Aldığınız ölçüye uygun şekilde panellerin kesimini gerçekleştirin. Bu aşamada kesime özellikle dikkat edin. Çünkü yapacağınız yanlış kesimler duvar paneli montajı hakkında görüntü kirliliği riski yaratır. 
  • Kesim işleminin ardından ürünün arkasındaki koruyucu katmanı kaldırın. Ve bu işlem sırasında çok dikkatli olun. Yapışkanın farklı bir yüzeyle temas etmesine izin vermeyin. 
  • Panelinizi duvara yapıştırmaya hazırladıktan sonra belirlediğiniz alana getirin. Ardından yavaşça baskı uygulayıp duvara yapışmasını sağlayın. Paneller arasında ısı farkına bağlı olarak genleşme mesafesi bırakmayı ihmal etmeyin. 
  • Panelleri yerleştirme işleminiz bittikten sonra düz bir tahta çubuk veya başka bir kontrol aracıyla panellerin düzgün durmasını sağlayın. Zeminde hava kabarcığı kalmışsa bunların da temizlenmesini sağlayın. 
  • Montaj işleminin ardından tüm yüzeyi iyice temizleyin. Böylelikle duvar panelinizi uzun yıllar boyunca keyifle kullanabilirsiniz. 
23 Oca 09:13
Whatsapp Destek

© 2020 Europanel Covering. Tüm hakları saklıdır.

Yukarı
Hipotenüs Hipotenüs® Yeni Nesil E-Ticaret Sistemleri ile Hazırlanmıştır.